Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Věznění" uprchlíků na lodi bude bez trestu. Soud se zastal Salviniho

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini byl zproštěn obvinění z nezákonného zadržování migrantů a omezování jejich osobní svobody v kauze lodi Diciotti. Oznámila to dnes italská média. Speciální justiční orgán, takzvaný ministerský soud, v Palermu shledal jako prokázané, že se ministr Salvini nedopustil žádného přestupku, nýbrž že jen hájil "národní zájmy", citovala z italského tisku agentura APA.

"Je to významný krok kupředu. Ať ale soudci rozhodnou tak či onak, já neustoupím ani o milimetr," komentoval Salvini na svém facebooku.

Salvini v polovině srpna nařídil pustit zachráněné lidi z paluby lodi Diciotti teprve tehdy, až dají další evropské státy najevo ochotu tyto migranty přijmout. Uprchlíci strávili na lodi italské pobřežní stráže pět dnů na moři a dalších pět dnů v sicilském přístavu Katánie. Z lodi mohli nejprve vystoupit pouze nemocní a nezletilí.

Nakonec se Albánie a Irsko rozhodly přijmout po zhruba dvaceti běžencích a o zbytek se slíbila postarat italská katolická církev.

Prokuratura ve městě Agrigento pak obvinila Salviniho z nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci, dále ze zanedbání výkonu úřadu. K tomu patří rovněž účelové omezování osobní svobody a nátlak na instituce Evropské unie s cílem vynutit si přerozdělování migrantů. Podle trestního zákona za to může pachateli hrozit až 30 let vězení.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz Matteo Salvini

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.