Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko vyběhlo s migranty. Nové opatření bude mít vliv i na Čechy

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Dolní komora rakouského parlamentu dnes schválila zákon, který omezí přídavky na děti občanům jiných zemí EU pracujících v Rakousku, jejichž děti v této zemi nežijí. Informovala o tom agentura APA. Novou legislativní normu kritizovala rakouská opozice, ale i některé země EU, například Slovensko. Též Evropská komise už dala najevo, že přezkoumá, zda je tento zákon slučitelný s právem EU.

Takzvanou indexaci, která se dotkne zejména pracovníků ze zemí, jako jsou Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko nebo Česká republika, schválila rakouská vláda letos v květnu. Od opatření, které má začít platit 1. ledna příštího roku, si vláda slibuje roční úspory 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun).

Na základě nového zákona mají být občanům unijních zemí a Švýcarska, jejichž děti zůstaly v zemi původu, snížit přídavky na děti na úroveň obvyklou v jejich zemi. Podle rakouských médií bude nová norma znamenat nižší příspěvky pro lidi ze zemí východní Evropy a naopak vyšší pro osoby ze severských zemí pracující v Rakousku, jejichž děti s nimi v Rakousku nežijí.

Opatření se by se nyní podle agentury AFP dotklo asi 150.000 dětí. Necelou polovinu z nich nyní tvoří občané Rumunska a Slovenska, zejména ženy, které pracují v Rakousku jako pečovatelky.

Takzvanou indexaci kritizoval například slovenský premiér Peter Pellegrini letos v květnu při návštěvě Rakouska s tím, že zákon "nemusí být zcela v souladu s legislativou EU". Rakouský kancléř Sebastian Kurz odmítl, že by nová norma byla diskriminační. "Pokud Slovák pracuje v Rakousku a jeho děti žijí v Rakousku, dostane stejnou výši rodinných přídavků jako kterýkoli jiný Rakušan, Dán nebo Čech," prohlásil v květnu šéf rakouské pravicové vlády.

Mluvčí Evropské komise (EK) Christian Wigand dnes agentuře APA řekl, že EK bere na vědomí schválení zákona a že posléze přezkoumá jeho slučitelnost s právem EU. "Jakmile bude platně vyhlášen, nebude se komise zdráhat využít své role strážkyně unijního práva," řekl dnes Wigand agentuře APA. Dodal, že indexace není v EU dovolena. "Je to otázka férovosti, pokud zaměstnanci přispívají do národního systému sociálního zabezpečení, mohou také očekávat stejné příspěvky," řekl Wigand.

Témata:  migrace Rakousko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy