reklama

Otec čtyř dětí pracoval jako mechanik. Na dovolené byl s manželkou Lyndou (59) a dcerou Anitou Goodallovou a její rodinou už od 7. září. O pět zní později si stěžoval na bolest na hrudi, dokonce vyhledal lékařskou pomoc. V nemocnici si ho nechali přes noc.

Dne 18. září si hrál s vnoučaty u bazénu, když najednou zkolaboval. V nemocnici nakonec zemřel. Zdrcená rodina ale brzy dostala další ránu – jeho tělo se domů do Británie vrátilo bez orgánů. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že je stihli ukrást zloději orgánů.

Podle egyptských úřadů byly legálně odstraněny, když lékaři zjišťovali příčinu smrti. „Bylo jim řečeno, že ledviny byly odstraněny „lékařským způsobem" kvůli toxikologickým testům, stejně jako srdce, které bylo testováno, aby se zjistilo, zda utrpěl srdeční zástavu,“ píše BBC.

Právník Irwin Mitchell však poukázal na to, vyšetření post-mortem v Británii prokázalo, že Davidovo tělo bylo repatriováno bez srdce a ledvin a dodává, že úplné odstranění orgánů je podle egyptského práva nezákonné. Důvodem snaha omezit obchodování s orgány.

Koroner ve Velké Británii podle médií požádal o druhé posmrtné vyšetření, protože výsledky pitvy v Egyptě byly nepřesvědčivé. „Chceme jen vědět, proč se vrátil do Velké Británie bez některých částí těla. I bez toho je těžké se smířit s jeho smrtí,“ říká zdrcená manželka zemřelého.

„Táta bude pohřben bez srdce. Někteří říkají, že srdce je duše a je to srdce, které vás vezme do nebe, ale otec nebude mít své srdce s sebou,“ truchlí dcera zesnulého turisty. „Táta byl takový laskavý a velkorysý muž. Pořád pracoval a vypadal tak dobře a plný života. Všem, kteří ho znali, bude chybět. "

Státní egyptská informační služba (SIS) ovšem tvrdí, že všechny formality byly prováděny „procedurálně správně a za použití známých vědeckých metod, aby se zjistila úplná jistota příčiny smrti". Dodaly také, že „veškeré potřebné odběry vzorků a potřebné lékařské postupy" mohou být provedeny „bez konzultace s rodinou zemřelého nebo s jejím souhlasem".

„Je to zavedený a obvyklý postup ve vědeckých poznatcích a různých forenzních školách po celém světě," dodal SIS s tím, že ze strany rodiny nebylo vzneseno žádné obvinění, že by někdo způsobil smrt Humphriese.

Egypt naopak zuří kvůli údajně chybným zprávám britských sdělovacích prostředků, obvinění z krádeže orgánů jsou podle Káhiry neopodstatněné. V oficiálním prohlášení bylo uvedeno, že byly odebrány pouze vzorky a srdce, části jater, ledvin a dalších orgánů, aby se zjistila příčina smrti.