Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Jižní Koreu míří hurikán Yutu

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Jihokorejská vláda začala s evakuací svých občanů, kteří kvůli tajfunu Yutu uvázli na souostroví Severní Mariany. Informovala o tom dnes jihokorejská agentura Yonhap. Podle vlády je na obydleném ostrově Saipan asi 1800 turistů z Jižní Koreje. Bouře zasáhla Saipan ve středu a poškodila kromě mnoha dalších budov i místní letiště, které je pro civilní dopravu stále mimo provoz.

Ostrov je bez proudu a docházejí na něm i základní potřeby. Mluvčí jihokorejského letectva dnes oznámil, že vojenské letadlo bude Jihokorejce ve skupinách po 160 dopravovat na ostrov Guam. "Chceme naše spoluobčany odvážet dvakrát denně, ale podle situace se to může změnit," cituje armádního představitele Yonhap.

Mluvčí ministerstva zahraničí sdělil, že přednost budou mít těhotné ženy, starší lidé a děti. Do dnešního večera místního času odletěla ze Saipanu první skupina. Letiště je uzavřeno pro civilní dopravu, ale přijme letadla s humanitární pomocí i vojenské stroje.

OSN loni označila Severní Mariany za třetí zemi co do rychlosti rozvoje cestovního ruchu. Jde o populární destinaci mezi Číňany a Jihokorejci. Agentura Nová Čína v pátek oznámila, že na Saipanu je zřejmě až 1500 Číňanů.

Saipan byl zasažen supertajfunem Yutu doprovázeným vichrem o rychlosti 290 kilometrů za hodinu. O život při něm přišla 44letá žena, která zahynula pod troskami zbořeného domu.

Severní Mariany jsou volně přidružené k USA a jejich občané mají americké občanství. Americký prezident Donald Trump v pátek schválil požadavek označit oblast za místo vážné katastrofy.

Na Saipanu žije asi 50.000 obyvatel, na nedalekém Tinianu dalších 3000. "Mnoho domů bylo zničeno, nemáme elektřinu ani vodu," řekl zástupce Tinianu Joey San Nicolas. Jonathan Perez ze Saipanu řekl, že nejvíce se neostává vody, ošacení, hygienických potřeb a snadno připravitelných pokrmů.

Americká pobřežní stráž dnes zprovoznila přístavy na Saipanu, Tinianu i na ostrově Rota. Z Guamu k nim zamířily lodě s pomocí. Guam patří stejně jako Severní Mariany k souostroví Mariany.

Témata:  Jižní Korea hurikán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy