reklama

Server Huffington Post si posvítil na to, co říkají konspirační teoretici o letošním setkání. Jaká témata tedy podle „odborníků" budou hýbat letošní Konferencí Bilderbergu?

1. Brexit

Jeden z nejznámějších konspiračních teoretiků David Icke tvrdí, že účastníci schůzky budou lobbovat proti brexitu, který je podle něj pro mnohé velké průmyslníky a obchodníky velice nevýhodný. S odkazem na zprávu listu International Bussines Times uvádí, že „Bilderberg Group byla u toho, když se Evropská unie přiváděla k životu a když od roku 1950 vzkvétala, a nyní vidí své dílo v ohrožení".

„Pro Bilderberg je představa, že může existovat nějaká síla zaměřená proti globalizaci, strašná," uvedl Icke s tím, že možný brexit dělá vrásky nejednomu účastníkovi schůzky. V březnu David Cameron prohlásil , že v případě brexitu nejde o žádné „obří spiknutí" ve stylu Ickeho".

Icke, který se domnívá, že by Británie měla opustit EU, dodal, že ho „fascinuje", že Cameron teorii popřel, a dodal: „Je to ještě více fascinující, když je tak zatraceně jasné, že to je přesně to, co se děje". Ti, kteří vedou kampaň proti odchodu země z EU, se podle něj snaží vyděsit lidi tak, aby se rozhodli pro „život v centralizované byrokratické tyranii, která je navržena tak, aby se lidé vzdali veškeré své svobody a aby nakonec došlo k demontování zemí a rozdělené Evropy na regiony".

2. Donald Trump

Konspirátor Alex Jones, který se zaměřuje především na dění kolem 11. září, tvrdí, že účastníci budou diskutovat o tom, jak zastavit Donalda Trumpa, aby se nestal příštím americkým prezidentem. A není jediný, kdo si to myslí. Reportér Paul Joseph Watson věří, že účast senátora Lindseye Grahama, zapřísáhlého Trumpova odpůrce, je „zjevným znamením, že Bilderberg bude intrikovat a plánovat, jak zabránit Trumpovi, aby porazil kandidáta zvoleného Bilderbergem, kterým je Hillary Clintonová".

3. Spisovatel Jim Tucker

Řeč by prý měla přijít také na práci spisovatele Jima Tuckera, který se 25 let snažil odhalit to, co se Bilderberg pokoušel utajit. Tvrdil že součástí velkého spiknutí jsou i média. Novinář Tucker sice zemřel v roce 2013, skupinou se však zabýval dlouhodobě a vydal o její práci knihu Bilderberg Diaries, ve které si stěžoval na to, že média jsou skupinou na jedné straně zastrašována, ale na druhé straně také fascinována.

4. Spojení s nacismem

Spoluzakladatel Bilderbergu princ Bernhard, otec nizozemské královny Beatrix, byl podle některých členem nacistické strany. Holandský historik Annejet van der Zijl uvedl, že objevil doklady prokazující, že princ byl členem německé nacistické strany až do roku 1934. O tři roky později si vzal princeznu Julianu, budoucí královnu Nizozemska.

Holandský válečný hrdina německého původu však tato tvrzení až do své smrti v roce 2004 popíral. I když připustil, že krátce sympatizoval s režimem Adolfa Hitlera, v jednom z posledních rozhovorů před svou smrtí řekl: „Mohu přísahat s rukou na bibli, nikdy jsem nebyl nacista."

Spisovatel a kospirátor Michael Snyder loni tvrdil, že skupina stále pokračuje v nacistických principech. „Stejně jako nacisté, i oni věří, že jsou elita světa, jsou anti-izraelští, a věří v použití vojenské moci, aby získali výhody, pokud je to třeba," napsal o Bilderbergu.

5. Členové Bilderbergu pomohli zahájit válku v Jugoslávii

Vysocí představuitelé Srbska mluvili o tom, že vinu na válce v Jugoslávii nese právě Bilderberg. Válka tehdy vedla k pádu Slobodana Miloševiče. Fanoušci této teorie věří, že „Bilderberg tahá za nitky a národní vlády podle toho tančí". Mezi příznivce této teorie patřili třeba oklahomský atenrátník Timothy McVeigh, londýnský atentátník David Copeland nebo Usáma bin Ládin