reklama

Podle jedné z teorií unesli Orlandiovou 22. června 1983 členové zločinecké organizace s cílem vyvinout tlak na vatikánské představitele, aby vrátili vypůjčené peníze. Podle jiné teorie byla dívka unesena s cílem přimět Itálii k propuštění tureckého teroristy Mehmeta Aliho Agcy, který v roce 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí vážně postřelil tehdejšího papeže Jana Pavla II.

Agca, jenž patřil k turecké krajně pravicové skupině Šedí vlci, byl v Itálii odsouzen k doživotnímu vězení, ale v roce 2000 mu italský prezident Carlo Azeglio Ciampi na papežovu žádost udělil milost. Agca si poté odpykával v Turecku trest za vraždu levicového novináře z roku 1979 a dvě bankovní loupeže. Propuštěn byl v lednu 2011.

Mirella Gregoriová zmizela v roce 1983, 40 dní před Orlandiovou. Vyšetřovatelé tehdy nevylučovali, že oba případy spolu souvisí.

Emanuelin bratr Pietro viní Vatikán z pokusu o zatajování skutečností. Oficiálně nejsou o osudu Orlandiové známy žádné konkrétní informace.

Právní zástupkyně rodiny Laura Sgróová vyzvala vyšetřovatele, aby podali vysvětlení. "Chceme vědět, jak byly kosti nalezeny a proč je tento nález dáván do souvislosti se zmizením Emanuely Orlandiové nebo Mirelly Gregoriové," prohlásila právnička.