Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku se přiotrávilo vodou přes 100 tisíc lidí

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

V jižním Iráku se zhruba 118.000 lidí přiotrávilo špatnou vodou. Oznámila to dnes irácká vládní komise pro lidská práva. Všechny případy podle ní připadají na provinci Basra. Od července se tam kvůli závadné vodě a výpadkům elektřiny konaly bouřlivé protesty, při kterých přišlo o život více než deset lidí.

Komise pro lidská práva vyzvala městskou správu Basry, aby krizi začala řešit. Závadná voda stále teče v několika čtvrtích města Basra, hlavně v Markazí a také v oblasti soutoku Tigridu a Eufratu.

Zpráva komie neuvádí období, v němž se lidé přiotrávili. Místní aktivisté tvrdí, že kvalita vody se zhoršuje od poloviny srpna.

Irácké ministerstvo vodních zdrojů v létě přiznalo, že do pitné vody proniká zejména v oblasti soutoku obou velkých řek, zvaného Šat al-Arab, slaná voda a že množství soli v pitné vodě dosáhlo nebezpečných hodnot.

Témata:  Irák lidé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy