Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Sicílie bojuje s ničivými záplavami. 12 mrtvých včetně dětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Extrémně deštivé a větrné počasí, které už přes týden sužuje Itálii, zasáhlo v noci na dnešek Sicílii a vyžádalo si dalších 12 obětí na životech. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Devět mrtvých členů jedné rodiny včetně dvou malých dětí našli záchranáři v zaplaveném domě v obci Casteldaccia poblíž Palerma. Další dva lidé zemřeli poblíž Agrigenta, když jejich auto strhl proud vody. Na Sicílii vyrazil italský premiér Giuseppe Conte, aby se osobně seznámil s rozsahem škod.

Počet obětí bouřek a dešťů se za poslední týden v Itálii vyšplhal už na tři desítky. Pozornost se v minulých dnech upírala zejména ne sever země, nyní ale extrémně deštivé počasí sužuje zejména Sicílii.

"Potkala nás strašná tragédie," řekl italským médiím starosta městečka Casteldaccia Giovanni Di Giacinto. Právě v tomto městečku se v noci kvůli bleskovým záplavám vylila z břehů říčka Milicia a zaplavila dům, kde se v té době sešla na večeři širší rodina. Uvnitř se utopilo devět lidí, včetně dvou dětí ve věku jeden a tři roky.

Další muž zemřel v noci v sicilské obci Vicari v autě, jeden člověk se ještě pohřešuje.

Apeninský poloostrov sužují v posledních dnech velmi silné deště a bouřky, vítr v místech dosahoval rychlosti až 180 kilometrů v hodině. Civilní obrana popsala poslední vlnu bouřek jako jednu z nejsložitějších meteorologických situací v posledních šedesáti letech a situaci na severu země v sobotu označila za apokalyptickou. Některé vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje tam elektřina, někde neteče ani voda.

Meteorologové očekávají i dnes déšť a bouřky zejména ve střední a jižní Itálii.

Zasaženou oblast na severu země, konkrétně Benátsko, by měl dnes navštívit ministr vnitra Matteo Salvini. Premiér Conte odjel na Sicílii.

Témata:  Sicílie povodně v Itálii počasí povodně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy