Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové prozradili, co je nejvíc trápí. Výsledky průzkumu rezonují až v Kremlu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Rusové si nově stěžují, že nemají dostatečně zajištěné právo na zdravé životní prostředí, na spravedlivé soudní procesy či na čestné volby. Vyplývá to z průzkumu, o kterém o víkendu informoval Michail Fedotov, šéf Rady pro lidská práva, jež existuje při úřadu ruského prezidenta.

"Každý rok uskutečňujeme sociologický průzkum zkoumající, jaké hodnoty jsou pro občany nejdůležitější a jaká jejich práva byla nejvíce porušována," citovala Fedotova agentura Interfax.

Nejnovější výsledky v první skupině nepřinesly od roku 2014 změnu: největší význam Rusové stále přikládají právu na práci, právu na odpočinek a právu na bydlení. Stejné oblasti byly přitom v posledních letech i v seznamu porušovaných práv.

Letos však nastala změna: na prvním místě Rusové uvádějí, že je porušováno právo na zdravé životní prostředí, následuje právo na spravedlivý soud a na třetím místě právo na čestné, svobodné volby.

Šéf kremelské lidskoprávní rady připustil, že výsledky nejnovější ankety vnímá s určitým znepokojením.

Témata:  Rusko průzkumy lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy