reklama

"Ruského pochodu", který úřady povolily, se dnes na okraji Moskvy zúčastnilo asi 150 lidí, většinou ultranacionalistů, kteří mimo jiné odmítají přítomnost cizinců v Rusku, hlavně těch ze zemí bývalého Sovětského svazu. Skupina provolávala hesla jako "Národ, svoboda, socialismus" či "Svobodu politickým vězňům".

Agentura AFP upozornila, že se pochodu rok od roku účastní méně lidí. Loni jich byly zhruba dvě stovky. V posledních letech nacionalistickou scénu v Rusku totiž rozděluje mimo jiné postoj ke konfliktu na východní Ukrajině. Část scény podporuje proruské separatisty, druhá část ukrajinské nacionalisty.

"Přišli jsme, abychom protestovali proti politickým represím, proti diktatuře a proti politickému systému, který nyní panuje," řekl agentuře AFP jeden z účastníků pochodu, 35letý Sergej.

Policie zadržela čtyři účastníky pochodu, z toho tři organizátory, uvedla agentura DPA.

Kreml letos žádné velké oslavy Dne národní jednoty nepřichystal. Prezident Putin pronesl projev na slavnostní recepci v Kremlu, na níž mimo jiné udělil Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi.

"Pocit vlastenectví byl vždy důležitou součástí naší národní kultury," řekl Putin, podle kterého Rusko v krizových dobách vždy zachránila schopnost jeho obyvatel se semknout. K jednotě obyvatel země vyzval prezident i nyní.

Den národní jednoty v éře prezidenta Putina vystřídal zrušené oslavy bolševické revoluce, které v sovětských dobách připadaly na 7. listopadu. Nový svátek, zavedený v roce 2005, má připomínat lidové povstání v Moskvě z roku 1612, při kterém byli v Kremlu zmasakrováni polští okupanti a Poláci byli vyhnáni z Ruska.