Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornii devastuje masivní požár. Lidé utíkají z domovů

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Desetitisíce lidí utíkají před přírodním požárem, jenž se rychle šíří na severu Kalifornie, informovala dnes agentura AP. Ve městě Paradise, které leží 290 kilometrů severovýchodně od San Francisca a kde žije 27.000 obyvatel, byla nařízena evakuace. Oheň se šíří k městu Chico o 83.000 obyvatelích. Dosud byli zraněni dva hasiči a blíže neurčený počet civilistů, informoval šéf místních hasičů Darren Read. Oheň zničil kolem tisícovky budov. Únik z místa komplikuje dopravní kolaps.

Požár byl ohlášen ve čtvrtek ráno, za šest hodin zachvátil plochu 69 kilometrů čtverečních. "Všechny vozy, co jsme mohli nasadit, teď hasí a další jsou na cestě," uvedl mluvčí místních hasičů Rick Carhart. "Jsou tam desítky zásahových týmů a další stahujeme z celého státu (Kalifornie)," dodal.

"Věci začaly vybuchovat," popsala svůj útěk z města Gina Oviedová. "Lidé začali vyskakovat z aut a utíkat pryč," dodala. Požár pohlcoval domy, plameny převyšovaly sloupy nadzemního vedení, popsala situaci.

Dopravní kolaps ztěžuje i evakuaci místní nemocnice. Zatímco 40 pacientů se podařilo přemístit jinam, dvacítka dalších stále čeká na záchranáře.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy