reklama

Napsal to dnes slovenský list Denník N s odvoláním na dokumenty z pražského archivu. "Pocházím z rodiny, kde oba rodiče jsou dlouholetými členy KSČ. Už rodinné prostředí je zárukou toho, že jsem si důkladně osvojil materialistický světonázor, že jsem se vypořádal s náboženskou otázkou," napsal Lajčák v životopisu, který byl přiložen k přihlášce do KSČ.

Podle listu se Lajčák stal členem KSČ v komunistickém Československu v roce 1983 jako dvacetiletý, kdy studoval na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů. Dodal, že Lajčák projevil zájem o členství v komunistické straně již během středoškolského studia, kandidátem na členství v KSČ se stal v roce 1981.

Jeden z takzvaných ručitelů v přihlášce Lajčáka do KSČ napsal, že Lajčák má vřelý vztah k Sovětskému svazu a že jeho morálka a charakterové vlastnosti jsou předpokladem toho, že bude platným členem KSČ.

Deník uvedl, že Lajčák odmítl zmiňované informace komentovat. "Ministr Lajčák přehodnotil své původní stanovisko vyjádřit se k těmto otázkám, protože nemá záruku objektivnosti a nezaujatosti při zpracovaní a případném okomentování jeho odpovědí," uvedl ministrův mluvčí Peter Stano.