Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině se opět střílí. Z Donbasu hlásí dva mrtvé

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Při pokračujících přestřelkách na východě Ukrajiny mezi vládními ozbrojenými silami a proruskými separatisty zemřeli od pátku další dva ukrajinští vojáci. Dva mrtví jsou ale i na straně separatistů. Podle agentury Ukrinform o tom dnes informoval mluvčí ukrajinských vládních sil Oleksandr Motuzjanyk.

"V posledních 24 hodinách dva vojáci utrpěli smrtelná zranění při ozbrojených střetech" se separatisty, sdělil Motuzjanyk. Zároveň uvedl, že podle zjištění rozvědky byli ve stejné době zabiti také dva "ruští okupanti" a další dva zraněni.

Proruští separatisté, podporovaní i vojensky Moskvou, vyhlásili v roce 2014 v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny "lidové republiky", jež dosud nikdo neuznal. Ozbrojený konflikt s ukrajinskými ozbrojenými silami, který následně vypukl, si už vyžádal více než 10.000 mrtvých.

Po uzavření mírových dohod v roce 2015 v běloruské metropoli Minsku se intenzita bojů snížila, ale přestřelky pravidelně propukají, bez ohledu na stále znovu uzavíraná a porušovaná příměří. Z neplnění závazků se viní obě strany navzájem.

V neděli se v obou "lidových republikách" konají volby vůdců a parlamentů, které vzbouřenci vypsali po zabití doněckého šéfa Alexandra Zacharčenka. Volby kromě Moskvy nikdo neuznává. Evropská komise je dnes označila za nelegální a za porušení minských dohod.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy