Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká vláda bije na poplach: Desetitisíce uprchlíků žije ve strašlivých podmínkách

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Řecku nyní žije 74.000 žadatelů o azyl. Vláda se jim snaží zajistit bydlení a zlepšit podmínky v uprchlických táborech na ostrovech, v nichž žijí migranti, kteří se do země dostali po moři. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na řeckého ministra pro migraci Dimitrise Vitsase.

Z ostrovních táborů, které kvůli tamějším podmínkám kritizují organizace hájící lidská práva i OSN, bude v následujících měsících přesunuto na pevninu 6000 lidí, uvedl Vitsas. Ministr přiznal, že situace v těchto táborech je "nesnadná" - v zařízeních s kapacitou méně než 10.000 osob jich žije dvojnásobek, tvrdí.

Tento rok řecké hranice nezákonně překonalo na 42.000 migrantů, z nichž asi 14.000 se do země dostalo pozemní cestou, většinou z Turecka. Vitsas neočekává, že se počet nezákonných překročení hranic příští rok zvýší. Dál z Řecka se nezákonně do Evropy podle Vitsase dostane jen minimální počet běženců.

O situaci v táboře Moria na ostrově Lesbos referoval na konci září zpravodajský server BBC. V táboře, který má kapacitu pro dva až tři tisíce lidí, se tehdy tísnilo 7500 osob. Žadatelé o azyl tam podle humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor (IRC) žijí v podmínkách, které nesplňují humanitární standardy: jednu toaletu tam podle IRC na konci září sdílelo 72 lidí, na jednu sprchu připadalo 84 osob.

Zpracování žádosti o azyl trvá v táboře Moria dlouho, někteří lidé tam stráví přes rok. Uprchlíci mají omezený příděl pitné vody - s 1,5 litrem denně na osobu si musejí vystačit i na vaření. Voda se rozdává v osm ráno, ale člověk si do fronty musí stoupnout o čtyři hodiny dříve, napsal IRC. To samé platí o přídělu jídla. V takových podmínkách jsou na denním pořádku v táboře potyčky a bitky.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy