reklama

"Do rodných měst se doposud vrátilo více než 1,5 milionu syrských občanů, z nich zhruba 1,2 milionu jsou vnitřní migranti a více než 268.000 uprchlíci ze zahraničí," cituje agentura RIA Novosti Mizinceva. Jen za minulý týden se podle něj do země ze zahraničí vrátilo téměř 6000 lidí.

Konflikt v Sýrii propukl v roce 2011, před násilím od té doby do zahraničí uprchlo přes 5,6 milionu lidí a dalších 6,6 milionu bylo vnitřně vysídleno.

Rusko se do bojů v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada zapojilo v roce 2015, čímž do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch vládního režimu. Moskva a syrská vláda v Damašku vybízí běžence k návratu do svých domovů s tím, že násilí v zemi už polevilo.

Podle západních států je však pro návrat do regionu příliš brzy. Obávají se, že by běženci mohli čelit pronásledování kvůli absenci rozsáhlé politické dohody mezi stranami konfliktu.

Na severozápadě Sýrie u provincie Idlib dnes při útoku radikálů přišlo o život devět vojáků syrského prezidenta Bašára Asada a pět radikálů, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Útok se stal v oblasti, kde má na základě zářijové rusko-turecké dohody platit 15 kilometrů široké demilitarizované pásmo oddělující území ovládané povstalci a radikály na jedné straně a vládními silami na straně druhé.

Dohoda měla vstoupit v platnost v říjnu, v oblasti se nicméně opakovaně stále střetávají vojáci syrské armády s rebely a džihádisty. Dnešní útok se stal za úsvitu na okraji nárazníkového pásma v provincii Hamá, která s provincií Idlib sousedí.