Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik migrantů skutečně pracuje? Nová zpráva naštvala Švédsko

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Švédský úřad práce čelí ostré kritice kvůli nové a podle kritiků až příliš optimistické zprávě o zaměstnávání nových migrantů. Poukazují totiž na to, že nárůst zaměstnanosti byl zaznamenán jen díky pracovním místům silně dotovaným tamní vládou.

Nová zpráva agentury pro zaměstnanost ukazuje velký nárůst počtu nově příchozích migrantů, kteří se zapsali do školy nebo nastoupili do zaměstnání. Podle statistik se jejich počet zvedl z 32 procent v roce 2017 na 44 procent v letošním roce. Jenže podle kritiků je tato zpráva velice  nepřesná, protože celý růst je úzce spjat s programy financovanými vládou a ne se soukromými firmami.

Zprávu kritizovala například Anna Dahlbergová, politická editorka švédského deníku Expressen, která uvedla, že „nazvat ji velkým úspěchem je přímo zavádějící".

Dodala, že je jasné, že i když švédský úřad práce má obtížnou úlohu s ohledem na úroveň vzdělání a dovedností některých migrantům a jejich znalosti švédštiny, neměl by se snažit vykreslit lepší stav, než ve skutečnosti je. „Nikomu to nepomůže,“ řekla stanici SVT.

Podíl nově příchozích, kteří studují nebo si našli práci bez dotací, je stejný jako před rokem - čtyři procenta, respektive sedm procent.

Generální ředitel úřadu pro zaměstnanost Mikael Sjöberg zprávu hájí a tvrdí, že věrně popisuje skutečný stav. „Musíme být schopni vidět, že výsledky vládního programu se zlepšují, ale současně čelíme velkým výzvám. Ale je důležité si uvědomit, že se věci daří,“ uvedl.

Dodal, že posláním jeho úřadu je zajistit, aby lidé rychle našli práci a že u některých je skutečně nejúčinnějším opatřením poslat je do „dotovaného zaměstnání“.

Míra nezaměstnanosti rodilých Švédů ve srovnání s migranty výrazně odlišná. Podle zprávy z loňského roku bylo bez práce pouhých 3,9 procenta Švédů oproti 21,8 procentům nově příchozích migrantů. Začátkem tohoto roku sice celková nezaměstnanost v zemi klesala, ale rozdíl mezi rodilými Švédy a přistěhovalci zůstal stále vysoký, bez práce bylo 19,9 procent migrantů .

Témata:  Švédsko uprchlíci nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy