reklama

EU "se snaží násilím prosadit" projekt, který "vede ke zřeknutí se základních hodnot, včetně "křesťanských hodnot, jež tvoří nedílnou část evropské identity", prohlásila podle agentury AFP vůdkyně francouzských nacionalistů na tiskové konferenci, jíž se zúčastnil i Okamura.

Ani předseda SPD, který patří mezi velké obdivovatele Le Penové, nešetřil kritickými slovy na adresu EU. "Naprosto odmítáme současnou podobu evropské integrace. EU má zásadní deficit demokracie a stále více omezuje svobodu občanů. Chceme jinou podobu spolupráce evropských zemí respektující jejich suverenitu, národní a kulturní hodnoty," řekl Okamura.

Strany, jejichž představitelé se dnes v Sofii sešli a které se označují za vlastenecké, pracují na vytvoření aliancí pro volby do Evropského parlamentu v květnu příštího roku.

"Chceme... spolupráci (evropských zemí) postavenou na respektu ke svobodě a demokracii. Je proto důležité, aby v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu zněl společně a silně hlas evropských národů," uvedl Okamura.

Vedle české SPD a francouzského Národního sdružení na schůzku v hlavním městě Bulharska dorazili také zástupci italské vládní strany Liga, belgické strany Vlámský zájem a řecké Nové pravice. Setkání zorganizovala nacionalistická strana Vůle, která je členem bulharské vládní koalice.