Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU podpořila směrnice o zbraních. Protestování Česka nepomohlo

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Lucemburk - Členské státy EU dnes nalezly většinovou politickou shodu nad kompromisním návrhem směrnice o zbraních pro následující vyjednávání s europarlamentem. Nová pravidla zpřísňující možnosti pořizování a držení zbraní.

Český ministr vnitra Milan Chovanec už při příchodu na dnešní schůzku v Lucembursku zopakoval, že ČR se návrh nelíbí a nepodporuje jej.

"Nová směrnice nalezla rovnováhu mezi zlepšováním bezpečnosti našich občanů a vnitřním trhem s legálními střelnými zbraněmi," řekl novinářům nizozemský ministr bezpečnosti a spravedlnosti Ard Van Der Steur.

Přísnější pravidla podle něj výrazně snižují rizika, že původně legální, především automatické a poloautomatické zbraně se dostanou na nelegální trh a do špatných rukou. Směrnice přitom určuje minimální pravidla, země si mohou zvolit ještě přísnější legislativu.

V návrhu před jednáním s europarlamentem tak mezi zakázané patří například krátké palné zbraně se zásobníkem nad 20 nábojů, schopné bez nabíjení vystřelit více než 21 ran, dlouhé palné zbraně se zásobníkem nad deset nábojů, tedy bez nabíjení schopné střílet nejméně jedenáctkrát či poloautomatické zbraně, které mohou být zkráceny pod 60 centimetrů bez toho, že by byla ohrožena jejich funkčnost.

Nizozemský ministr připomněl také budoucí označování zbraní, které zlepší jejich dohledatelnost a lepší přeshraniční informační výměnu. Údaje o zbrani a jejích "zásadních částech", by měly být uchovávány 20 let.

V Česku tuto věc odmítly vláda i obě komory parlamentu s poukazem na to, že teroristé své činy páchají nelegálně získanými zbraněmi, nikoli zbraněmi legálně drženými. Podle Van Der Steura se ale v nedávných teroristických útocích ukázalo, že část použitých zbraní byly právě deaktivované a původně legální střelné zbraně, které byly následně nezákonně reaktivovány.

Témata:  EU zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy