Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko vyběhlo s OSN. Spor o uprchlíky vyřešilo po svém

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Švýcarsko odloží rozhodnutí o tom, zda přistoupí ke globálnímu paktu OSN o migraci, či nikoliv. Oznámila to dnes místní vláda s tím, že chce vyčkat na debatu v parlamentu. Na pořad jednání Národní rady se přitom debata nedostane před prosincovou konferencí v Marrákeši, kde by měly členské státy OSN dohodu podepsat. Švýcarští zástupci se tak schůzky v Maroku vůbec nezúčastní. Informoval o tom list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Už v říjnu přitom švýcarská vláda s určitými výhradami souhlasila, že se k paktu OSN připojí. Vyjádřila přesvědčení, že je dohoda v zájmu Švýcarska a většinu jejích ustanovení už beztak plní. To zopakovala i dnes a dodala, že po parlamentní debatě pravděpodobně k paktu přece jen přistoupí.

Naopak ústavní výbor švýcarského parlamentu začátkem listopadu doporučil, aby se země k dohodě nepřipojovala. Cíle paktu by se podle výboru totiž mohly dostat "do rozporu se švýcarským právem".

Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Nezávazná dohoda schválená v červenci všemi zeměmi OSN kromě Spojených států, kterou by měly státy podepsat 10. a 11. prosince v Marrákeši, ale později narazila u řady států na odpor. Připojit se k ní nechtějí například Česko, Rakousko, Maďarsko, Polsko či Izrael. Také australský premiér Scott Morrison dnes oznámil, že jeho země dohodu nepodepíše. Diskuse pakt vyvolal ale také uvnitř vládních stran v Německu či v Belgii.

Témata:  Švýcarsko uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy