Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko pod tlakem: Jste horší než IS, zní z Británie

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Rusko představuje "nesporně daleko větší hrozbu" pro bezpečnost Velké Británie a jejích spojenců než radikální islamistické skupiny, jako je Al-Káida či Islámský stát, varoval nový velitel britské armády general Mark Carleton-Smith v rozhovoru, otištěném v listu The Daily Telegraph. Zatímco islamistická hrozba se zmenšila, ruskou hrozbu nelze podle něj opomíjet.

"Rusko se systematicky snaží vyhledávat a využívat zranitelné slabiny Západu, zejména v některých netradičních oblastech, jako je počítačová bezpečnost, vesmír či podmořský boj," prohlásil čtyřiapadesátiletý generál ve svém prvním interview od červnového jmenování do čela generálního štábu ozbrojených sil království. Před tím sloužil jako velitel speciálních sil, vedl i pátrání po strůjci teroristických útoků na USA Usámovi bin Ládinovi.

Británie obviňuje Rusko z březnové otravy bývalého důstojníka ruské armádní rozvědky, který působil jako špion v britských službách, Sergeje Skripala a jeho dcery Julije letos v březnu v Salisbury na jihu Anglie. Oba otravu nervovým jedem novičok přežili.

Později však tato otravná látka zabila Britku Dawn Sturgessovou, která s ní přišla do kontaktu. Londýn z otravy viní agenty ruské vojenské rozvědky GRU. Moskva popírá, že by měla s otravou cokoliv společného, a obviňuje britské úřady z "rusofobie" a "nechutné protiruské hysterie", poznamenala stanice BBC na svém webu.

Témata:  Rusko Velká Británie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy