Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizace žádá jeptišky, aby hlásily zneužívání v církvi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Organizace sdružující jeptišky v katolické církvi odsoudila mlčení a utajování, která obklopují sexuální zneužívání v církvi. Světová unie generálních představených ženských řeholí (UISG) zároveň vyzvala řádové sestry, které byly obtěžované, aby tyto zločiny nahlásily na policii a svým nadřízeným. Informovala o tom dnes agentura AP.

Organizace UISG, která zastupuje přes 500.000 jeptišek po celém světě, slíbila pomoci zneužívaným sestrám, aby našly odvahu o zločinech informovat. Rovněž se zavázala, že bude pomáhat obětem těchto činů vše překonat a dostat viníky před spravedlnost. Organizace své prohlášení zveřejnila vpředvečer Mezinárodního dne proti násilí na ženách, který připadá na neděli.

Ve svém vyjádření UISG přímo nezmínila, kdo bývá v podobných případech agresorem. V poslední době se ale objevily případy, kdy za zneužíváním jeptišek stáli přímo kněží. Vlnu pobouření vyvolal například poslední případ z Indie, kdy katolický biskup v rozmezí let 2014 až 2016 třináctkrát znásilnil jeptišku a nyní je vyšetřován.

"Odsuzujeme ty, kteří podporují kulturu mlčení a utajování, často z důvodu ochrany pověsti dané instituce," uvedla organizace s tím, že požaduje transparentní vyšetřování případů zneužívání. Agentura AP ve svém nedávném vyšetřování zjistila, že případy duchovních, kteří sexuálně obtěžují jeptišky, se objevily v Evropě, Africe, Jižní Americe i Asii. Některé ze sester se rozhodly, pod vlivem kampaně proti sexuálnímu obtěžování #MeToo, o zneužívání promluvit, většina se ale zdráhá.

Témata:  křesťanství sexuální zneužívání církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy