reklama

Petiční výbor Spolkového sněmu dnes na svém webu oznámil, že se pod peticí sešlo 79.762 podpisů.

V Německu se může na petiční výbor obrátit každý občan. Pokud se mu do čtyř týdnů podaří doložit 50.000 podporovatelů pro svůj požadavek, je pozván na veřejné zasedání výboru, aby tam svou žádost představil.

V Německu bylo proti migračnímu paktu OSN vyvoláno několik podpisových akcí, ale ta, kterou iniciovala nejsilnější opoziční strana, byla nejúspěšnější. Kancelář Spolkového sněmu přitom petici původně nechtěla zveřejnit kvůli obavě z ohrožení sociálního smíru a mezinárodních vztahů.

Migrační pakt OSN má být přijat 10. a 11. prosince v Maroku. Právně nezávazný dokument má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky. Jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi.

Státy jako USA, Rakousko a také země visegrádské skupiny včetně České republiky už ale avizovaly, že pakt nepřijmou. Podle nich text mimo jiné stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací.

V Německu je jeho největším odpůrcem AfD, ale své kritiky má také uvnitř CDU, ačkoli Merkelová a další významní členové CDU a sesterské CSU pakt obhajují.

Vedení CDU dnes podle agentury DPA navrhlo zařadit diskusi o migračním paktu na nadcházející sjezd křesťanských demokratů v Hamburku. O závěru vzešlém z debaty by se mohlo i hlasovat.

K širší debatě o migračním paktu OSN uvnitř CDU vyzval nedávno jako první ministr zdravotnictví Jens Spahn, který je zároveň jedním z uchazečů o funkci předsedy CDU. Merkelová o ni na sjezdu 7. a 8. prosince už usilovat nebude.