Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyslýchalo Ukrajince zadržené v průlivu. Chtěli odstřelit Kerčský most?

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Ruská tajná policie vyslechla posádky ukrajinských vojenských lodí, které byly zadrženy v Kerčském průlivu. Oznámila to dnes agentura TASS. Agenti kontrarozvědky FSB vyslýchali některé ze 24 Ukrajinců, kteří byli v neděli při ozbrojeném incidentu u krymských břehů zadrženi. Ruští představitelé tvrdí, že mezi nimi jsou ukrajinští tajní agenti. Tři námořníci byli podle ruských i ukrajinských médií zraněni.

Podle TASS byl například vyslechnut jistý Andrij Drač, kterého ruská agentura označila za operativce ukrajinské vojenské rozvědky. Stálý zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN Dmitrij Poljanskij dnes na mimořádné schůzi rady v New Yorku prohlásil, že na palubě ukrajinských lodí byli dva ukrajinští rozvědčíci. Podle FSB právě oni ukrajinskou "provokaci" řídili.

#Polyanskiy: Brainwashing & anti-Russian propaganda have been used to create divisions and incite hatred for Russia in the part of Ukrainian society which has been imposing their opinions on the passive majority.However, West have failed to sow hostility towards #Ukrainians in ??

— Russian Mission UN (@RussiaUN) 26. listopadu 2018

Podle Poljanského zadržená ukrajinská plavidla rovněž převážela radikály, kteří chtěli vyhodit do povětří nový most spojující ruskou pevninu s anektovaným Krymem. Most, jehož výstavba začala v roce 2016, letos v květnu otevřel pro automobilový provoz ruský prezident Vladimir Putin.

Podle FSB ukrajinské lodi vstoupily do ruských teritoriálních vod na "přímý příkaz kyjevských úřadů". Šlo prý o zónu, která patřila Rusku i před krymskou anexí.

Ukrajina ruský scénář popírá s tím, že ruský útok byl záměrný, zákeřný a bezdůvodný. Tři ukrajinské lodi, Berďansk, Nikopol a Jany Kapu, směřovaly z Oděsy do azovského přístavu Mariupol. O jejich cestě prý Ukrajina předem Rusko informovala v souladu s normami mezinárodního práva.

Témata:  Rusko Ukrajina Ruská armáda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy