reklama

Náměstek čínského ministra pro vědu a technologii Sü Nan-pching sdělil státní televizi CCTV, že jeho ministerstvo jednoznačně odmítá počínání vědců, kteří na začátku listopadu údajně umožnili přijít na svět dvěma holčičkám s pozměněným genetickým kódem. Sü označil činnost tohoto týmu za nezákonnou a nepřijatelnou. Dodal, že bylo zahájeno vyšetřování, aniž upřesnil, jaká konkrétní opatření byla přijata.

Výzkumník Che Ťien-kchuej tvrdí, že využil takzvanou techniku CRISPR/Cas9, která umožňuje výměnu defektního genu. Vědec se zaměřil na receptor CCR5, který umožňuje vstup viru HIV do buňky. Che tvrdí, že narozená dvojčata mají díky jeho modifikaci nižší riziko nákazy virem HIV způsobujícím syndrom získaného selhání imunity (AIDS).

V rámci výzkumu provedlo už více vědců genetickou editaci lidských embryí, ale upravená embrya nechali vyvíjet jen krátce v laboratorních podmínkách, na rozdíl od Che, který taková embrya podle svých slov použil při umělém oplodnění několika žen.

Skupina 14 předních vědců, která se tento týden sešla v Hongkongu na mezinárodní konferenci o genovém přepisování, v úterním prohlášení uvedla, že je nezodpovědné provádět pokusy na vajíčkách, spermiích a embryích, neboť dosud nemáme dostatečné množství informací o rizicích a bezpečnosti. Vědci na konferenci byli otřeseni tvrzením čínského vědce, že pomohl vytvořit první genově upravené děti na světě. Účastníci konference následně vyzvali k nezávislému vyšetření toho, co čínský vědec ve středu na konferenci prezentoval.

Dosud chybí nezávislé potvrzení toho, co Che tvrdí, že udělal. Vědec měl dnes znovu vystoupit na konferenci, ale mezitím opustil Hongkong a přes svého mluvčího vzkázal, že "zůstane v Číně, své rodné zemi, a bude plně spolupracovat na veškerém vyšetřování své práce". Také prý "uvolní základní data pro posouzení třetí stranou".

Několik předních vědců uvedlo, že případ ukázal, že tento vědecký obor přestal mít schopnost sám sebe kontrolovat a že je zapotřebí přijmout přísnější principy a pravidla. "Lze očekávat, že vědecká obec bude pravidla respektovat," uvedl David Baltimore, laureát Nobelovy ceny z kalifornského technologického institutu, který předsedal na konferenci vědeckému panelu.

Už nyní existují pravidla, která měla zabránit tomu, co Che říká, že udělal, uvedla právnička, expertka na bioetiku a organizátorka konference Alta Charová z univerzity ve Wisconsinu. "Myslím, že pochybil on, ne vědecká komunita," řekla Charová.

O genetickém přepisu pro reprodukční účely lze možná uvažovat v budoucnu, "ale pouze tehdy, když k tomu bude pádný lékařský důvod" a po jednoznačném posouzení rizik a výhod, uvedl Victor Dzau, předseda americké Národní lékařské akademie, která byla jedním ze sponzorů konference.