reklama

Čerstvá zpráva interního auditora OSN uvádí, že v Ugandě docházelo k manipulacím s počty uprchlíků, které byly uměle zvyšovány, aby agentuře i ugandské vládě přiteklo více finančních zdrojů. Rozdíl mezi nadsazeným a skutečným množstvím uprchlíků pak mohl zůstat v kapsách jejích zaměstnanců i ugandských vládních úředníků.

Do Ugandy uprchlo od roku 2016 více než milion lidí z Jižního Súdánu, Demokratické republiky Kongo a dalších zemí. UNHCR a další humanitární organizace se angažují při zajišťování jídla, přístřeší a jiných základních potřeb pro tamní běžence.

Ugandské vládě se dostávají slova chvály za její politiku otevřených dveří pro uprchlíky ze sousedních zemí. Nově příchozím umožňuje volný pohyb v rámci země i přístup k veřejnému zdravotnictví. Nabízí jim i nevelké parcely půdy, na nichž se mohou usadit a začít farmařit.

Vnitřní audit pokrýval fungování UNHCR od července 2016 po dobu 18 měsíců. "Zjistili jsme řadu nedostatků a začali jsme konat... Většina z opatření reagujících na tato zjištění byla přijata ještě dříve, než byla zveřejněna finální zpráva," uvedl mluvčí UNHCR agentuře Reuters.

Audit ukázal na nadměrnou spotřebu paliva ve vozidlech UNHCR, která byla přidělena vládním činitelům z kanceláře ugandského premiéra. Tento vládní orgán měl za ugandskou stranu uprchlíky na starosti a poskytoval i služby pro UNHCR, který mu za ně platil. Původně pro UNHCR prováděl i sčítání uprchlíků, avšak úřad OSN musel tuto úlohu převzít poté, co se začaly objevovat zprávy, že se počty upchlíků uměle navyšují.

UNHCR rovněž přidělil zakázku v hodnotě 7,9 milionu dolarů (asi 180 milionů Kč) na stavbu silnic firmě, která "neměla zkušenosti s budováním silnic". Celkem 320.000 dolarů (zhruba 7,4 milionu Kč) padlo na vybudování parkoviště před kanceláří premiéra.

Kancelář předsedy vlády podle auditorů vyplácela ročně 283.000 dolarů (asi 6,5 milionu Kč) z peněz UNHCR jako příspěvek desítkám svých zaměstnanců. Nebyla však schopna předložit doklady, že tito pracovníci skutečně dělali na projektech UNHCR.

Podle auditu úřad OSN zaplatil 7,7 milionu dolarů (asi 176 milionů Kč) navíc za předražené dodávky vody. Některé zakázky byly přidělovány bez výběrového řízení, jiným zas chyběla řádná dokumentace, což UNHCR způsobilo finanční škodu kvůli vysokým cenám a dalším podvodům.

Kontrolu spustili interní informátoři, kteří oznámili, že ugandští vládní představitelé zřejmě uměle navyšovali počty uprchlíků, aby získali více peněz na jejich zaopatření. Následné přepočítávání identifikovalo až statisíce "virtuálních uprchlíků". Finální audit odhalil, že v Ugandě přebývá jen 1,1 milionu běženců, což bylo o 25 procent méně, než se původně ředpokládalo. Podle agentury AP stálo přepočítávání až 11 milionů dolarů (asi 251 milionů Kč).