Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko rázně vystoupil v britské televizi: Mám pro Putina dvě špatné zprávy

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Na případném zrušení prezidentských a parlamentních voleb na Ukrajině kvůli válečnému stavu by podle Petra Porošenka vydělal jen ruský prezident Vladimir Putin. Nynější ukrajinský prezident to prohlásil v televizním rozhovoru. Reagoval na dva dny starý Putinův výrok, že Porošenko zosnoval nedělní incident v Kerčském průlivu v zájmu toho, aby se udržel u moci.

"Mám pro Putina dvě špatné zprávy," citovala Porošenkova kancelář z interview s televizí Sky News.

"Zaprvé: ruský prezident nikdy nebude rozhodovat, kdo bude ukrajinským prezidentem. O tom rozhodne ukrajinský lid. (...) Zadruhé: kdybychom kvůli zákonu o válečném stavu zrušili volby, vydělal by na tom za této situace jediný člověk. Víte kdo? Putin!"

Porošenko po ostřelování a zadržení ukrajinských lodí ruskými silami vyhlásil válečný stav v deseti oblastech Ukrajiny. Tento krok podle šéfa státu nemá vést k odkladu voleb, ale zabránit hrozící "skutečné válce" s Ruskem. Prezidentské volby se na Ukrajině mají konat v březnu příštího roku, parlamentní v říjnu 2019.

Témata:  Petr Porošenko Vladimír Putin Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy