Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australští žáci šli za školu kvůli ochraně klimatu, premiér jim vynadal

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tisíce australských školáků a žaček přerušily v pátek výuku a vyšly do ulic na protest proti politice své vlády v otázce změn klimatu. Akce s mottem "Stávka pro klima" se uskutečnila ve 30 australských městech a zúčastnili se jí žáci a žačky z několika stovek škol, informovala agentura DPA.

Happening se podle informací pořadatelů inspiroval 15letou švédskou žačkou Gretou Thunbergovou, která na protest proti změnám klimatu přestala každý pátek chodit do školy. Namísto toho protestuje před parlamentem a dožaduje se, aby švédská vláda dělala víc ve věci ochrany klimatu.

V Sydney podle agentury AP provolávalo na 1000 žáků v uniformách různá hesla, v Melbourne jich podobné množství protestovalo před parlamentem státu Viktorie. Konzervativní premiér Austrálie Scott Morrison kritiku své klimatické politiky odmítl. "Od školáků potřebujeme, aby se více učili a méně se věnovali bezbřehému aktivismu," řekl.

"Náš premiér si myslí, že bychom měli teď být ve škole, a možná má pravdu," řekla jedna demonstrující školačka původem z tichomořského atolu Tokelau. "Ale jak můžu jen tak sedět a nic nedělat pro to, abych chránila budoucnost naší planety, a také když se moje rodina na ostrově bojí stoupající hladiny oceánu?"

Austrálie se svými 25 miliony obyvateli patří mezi státy se špatnou emisní bilancí oxidu uhličitého. V rámci Pařížské klimatické dohody se zavázala do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent.

Témata:  Austrálie globální oteplování Sydney školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy