Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci útočí, vrhají kameny a zapalují auta. Úřady přišly s řešením

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Stockholm - Švédská policie dostala od soudu povolení nainstalovat bezpečnostní kamery ve stockholmských předměstích Rinkeby a Tensta, obývaných z velké části migranty. Úřady se tak snaží zastavit tamní přebujelý zločin. Informuje o tom server The Local.

Švédsko je obecně méně ochotné používat video jako dohled, alespoň ve srovnání s mnoha jinými evropskými zeměmi. Odvolací soud Kammarrätten ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí povolit policii nainstalovat kamery pro sledování trestné činnosti ve dvou severních předměstích Stockholmu. Proti se však hlasitě stavěl švédský orgán pro ochranu údajů.

„Kammarrätten soudí, že kvůli velmi vážné a rozsáhlé trestné činnosti (...) je v oblastech přednější zvýšený dohled než soukromí," píše soud ve svém prohlášení.

Policie již dříve vyjádřila znepokojení nad vysokou mírou trestné činnosti na problémových předměstích. Začátkem letošního roku australská televizní stanice vydala video, které ukazuje její štáb, který byl napaden, zatímco natáčel zprávu o uprchlické situaci v Rinkeby, kde většinu obyvatel tvoří migranti.

Zdroj: YouTube

Na začátku tohoto týdne asi 20 mladíků házelo kameny na policisty, kteří byli na místo povoláni kvůli podezření z vloupání. Nikdo nebyl zraněn, ale jeden mužů byl zatčen pro podezření z pokusu o útok s přitěžujícími okolnostmi.

Tato předměstí jsou nechvalně známá už několik let. Není tajemstvím, že se odsud rodilí Švédové stěhují pryč, obyvatelstvo, které čítá asi 20 tisíc lidí, tak z 90 procent tvoří přistěhovalci z různých částí světa, velké zastoupení tu mají třeba Maročani.

Jde také o oblast, kde byly v roce 2013 zaznamenány velké násilné nepokoje, v noci tu pravidelně hořelo až 30 požárů a při zásazích migranti na policisty útočili kameny. Několik z nich skončilo v nemocnici.

„Vzali jsme v úvahu zvláštní druh trestné činnosti namířené proti společnosti a jejím zástupcům, jako jsou policie a záchranná služba. Je v zájmu společnosti, abychom se s těmito zločiny vypořádali," dodala soudckyně Erika Odungová ve svém prohlášení. Sledovací kamery by měly situaci na místě monitorovat po 24 hodin denně nejméně po dobu dvou let.

Sociálnědemokratický Premiér Stefan Löfven, který Rinkeby ve středu navštívil, aby řešil problém spojený s nedávnými nepokoji, slíbil, že zakročí proti útokům na policisty. „Tento druh kriminality nikdy nebudeme akceptovat," řekl.

Dodal nicméně, že Švédsko také potřebuje pracovat na zastavení prohlubování rozdílů mezi chudšími a bohatšími předměstími. „Máme tu příliš mnoho nerovnosti a segregace. Švédsko by nemělo být charakterizováno rozdíly, ale společnou komunitou," dodal.

Témata:  uprchlíci Švédsko policie Švédsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy