Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bush (†94) bude mít státní pohřeb v katedrále, dorazí i Trump s manželkou

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Zesnulý americký exprezident George Bush starší bude mít státní pohřeb ve washingtonské katedrále, kterého se zúčastní i současná hlava státu Donald Trump s manželkou Melanií. Oznámila to dnes mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Mluvčí zatím nesdělila nic bližšího k programu smutečního obřadu, ani jeho datum. Uvedla však, že Trump vyhlásí středu 5. prosince dnem státního smutku.

Jednačtyřicátý prezident Spojených států zemřel v pátek večer v Houstonu ve věku 94 let. Dnes na jeho počest visí vlajky před americkými, ale například i britskými státními úřady na půl žerdi.

Detailní rozvrh smutečních obřadů zatím nebyl oficiálně zveřejněn, podle agentury AFP je už ale jasné, že se piety budou konat v Houstonu, ve Washingtonu, ale také v texaském městě College Station, kde sídlí Bushova prezidentská knihovna. Hlavním bodem smutečních ceremonií bude bohoslužba ve washingtonské Národní katedrále, které se zúčastní i prezident Trump a první dáma.

RIP President George Herbert Bush. ??????#BUSH pic.twitter.com/nz19a2sgS0

— Gadfly (@PassionFruit62) 1. prosince 2018

Podle agentury AFP se sice dalo očekávat, že Trump na pohřeb dorazí, ale přesto má tato zpráva určitou váhu s ohledem na to, že současný prezident a bývalý prezident Bush měli poněkud napjaté vztahy. Bushova rodina například kritizovala Trumpovu rétoriku během volební kampaně i jeho způsob řízení země. Letos zesnulý republikánský senátor John McCain si například kvůli výhradám vůči Trumpovi jeho účast na svém pohřbu výslovně nepřál.

V USA se naposledy konal státní pohřeb bývalého prezidenta v prosinci 2006, kdy se země loučila s Geraldem Fordem. O dva roky předtím se konalo poslední rozloučení s Ronaldem Reaganem.

Témata:  George H. W. Bush Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy