Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí šíření rasismu? Bývalý kandidát na prezidenta Romney se vyslovil ostře proti Trumpovi

Mitt Romney
Mitt Romney
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Republikánský prezidentský kandidát z minulých voleb Mitt Romney nebude volit Donalda Trumpa, jehož vítězství by podle něho mohlo vést k šíření rasismu v americké společnosti.

Romney, který je dlouhodobým kritikem vítěze republikánských primárek, to řekl v pátečním rozhovoru s televizí CNN. Sám se jako nezávislý kandidát do listopadových voleb zapojit nehodlá a nebude volit ani pravděpodobnou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovu.

Romney prohlásil, že by se nerad stal svědkem "shora šířeného rasismu", který by podle něho do americké společnosti rozséval newyorský miliardář v případě svého zvolení. "Nechci vidět, jak prezident Spojených států říká věci, které mění charakter příštích generací Američanů," prohlásil vlivný republikán. 

Trump na kritiku nepřímo reagoval během mítinku ve Virginii. "Jsem ten nejméně rasistický člověk, kterého jste kdy viděli," prohlásil magnát pověstný výroky ne vždy založenými na faktech. Trumpův mluvčí označil Romneyho slova za projev zatrpklosti. Romney se snažil podporovat Trumpovy soky už v průběhu primárek.

Témata:  Mitt Romney Donald Trump

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy