reklama

Comey původně trval na veřejném slyšení, což výbor odmítl, proto se někdejší šéf FBI obrátil na federální soud, aby jeho předvolání do Kongresu zrušil. V rámci ujednání, na kterém se dohodl s Kongresem, zůstane ze slyšení vyloučena veřejnost, výbor ale do 24 hodin Comeymu poskytne přepis jeho výpovědi, kterou následně bude moci podle svého uvážení zveřejnit.

Comey opakovaně tvrdil, že vypovídat chce, ale jedině na veřejném slyšení. Chtěl tak zabránit manipulacím s jeho výpovědí a selektivním únikům informací.

V rámci ujednání byl změněn i termín svědecké výpovědi, která byla původně plánována na pondělí 3. listopadu, nově se ale uskuteční v pátek.

Clintonová jako šéfka diplomacie používala pro pracovní účely svůj soukromý e-mail. Skandál se stal velkým tématem jejího volebního souboje o prezidentské křeslo s Donaldem Trumpem a záležitosti se věnoval také FBI. Ten nakonec vyšetřování uzavřel s tím, že Clintonová žádný trestný čin nespáchala, její chování ale označil za krajně nezodpovědné. Kauza dosáhla vrcholu krátce před volbami v roce 2016, takže Comeyho mnozí demokraté obviňují, že Clintonovou připravil o vítězství.

Trump, který loni Comeyho propustil, zase zahrnuje bývalého šéfa FBI výčitkami, že vyšetřování kauzy Clintonové vedl zaujatě a chybně, když případ nedotáhl k soudu.