Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elita britských vědců podpořila setrvání země v EU

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Elitních britští vědci podpořili setrvání země v Evropské unii, neboť případný odchod by podle nich poškodil budoucnost vědeckého výzkumu v zemi.

Uvedla to dnes skupina nositelů Nobelových cen v otevřeném dopise otištěném v deníku The Daily Telegraph. Podle bookmakerů se snižují šance to, že v referendu 23. června zvítězí zastánci setrvání země v EU.

Podle vědců umožňuje členství v osmadvacítce britským výzkumníkům volně se pohybovat po Evropě, sdílet nápady a spolupracovat s týmy z jiných zemí, o což by v případě odchodu z unie přišli. Zároveň by ztratili peníze z evropských fondů na podporu vědy.

"Ujišťování (zastánců) brexitu, že ministerstvo financí tento výpadek vynahradí, je naivní a samolibé, vzhledem k tomu, že poslední vlády nechaly Británii spadnout hluboko pod průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a EU co investic do vědy v poměru k HDP," píší vědci. Figurují mezi nimi jména teoretického fyzika Petera Higgse, vývojového biologa Johna Gurdona či genetika Paula Nursea.

Londýn 11. června (ČTK) - Skupina elitních britských vědců podpořila setrvání země v Evropské unii, neboť případný odchod by podle nich poškodil budoucnost vědeckého výzkumu v zemi. Uvedla to dnes skupina nositelů Nobelových cen v otevřeném dopise otištěném v deníku The Daily Telegraph. Podle bookmakerů se snižují šance to, že v referendu 23. června zvítězí zastánci setrvání země v EU.

Podle vědců umožňuje členství v osmadvacítce britským výzkumníkům volně se pohybovat po Evropě, sdílet nápady a spolupracovat s týmy z jiných zemí, o což by v případě odchodu z unie přišli. Zároveň by ztratili peníze z evropských fondů na podporu vědy. "Ujišťování (zastánců) brexitu, že ministerstvo financí tento výpadek vynahradí, je naivní a samolibé, vzhledem k tomu, že poslední vlády nechaly Británii spadnout hluboko pod průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a EU co investic do vědy v poměru k HDP," píší vědci. Figurují mezi nimi jména teoretického fyzika Petera Higgse, vývojového biologa Johna Gurdona či genetika Paula Nursea.

Kampaň před referendem, které bude za necelé dva týdny, na ostrovech sílí a zapojuje se do ní řada osobností veřejného života. Zastánce brexitu naopak podpořil miliardář a podnikatel James Dyson, který podle téhož deníku prohlásil, že argumenty o negativním dopadu odchodu z EU na britský obchod jsou liché.

Témata:  Velká Británie EU vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy