Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UŽ žádné plastové sáčky a tašky? Rakousko chystá velký zákaz

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Rakousko chce od roku 2020 zakázat většinu plastových tašek a sáčků. Výjimku by měly tvořit pouze ty, které jsou biologicky zcela odbouratelné. Příslušný návrh zákona ve středu schválila vláda, informovala ministryně pro udržitelný rozvoj Elisabeth Köstingerová, do jejíhož portfolia patří i ochrana životního prostředí. Ušetřit by to podle ní mělo až 7000 tun plastového odpadu ročně.

"Existuje dostatečné množství alternativ k plastovým sáčkům," uvedla Köstingerová, podle níž je Rakousko po Francii a Itálii teprve třetí členskou zemí Evropské unie, která má v úmyslu úplný zákaz umělohmotných tašek a pytlíků. Zákaz by se podle ní měl dotknout všech neekologických plastových tašek a sáčků, které mají držadla či otvor pro úchop.

#Austria being a global front-runner with respect to the protection of the environment to ban plastic bags from 2020 on @sebastiankurz @ElliKoestinger https://t.co/c3OhertQWx

— Etienne Berchtold (@ebphilipp) 5. prosince 2018

Kromě biologicky odbouratelných tašek by výjimku měly dostat i ty stabilní z tvrdého plastu, které nabízejí například některé obchody s nábytkem. Zákazníci totiž tento typ tašek většinou používají opakovaně.

Podle ministerstva pro udržitelný rozvoj je v Rakousku jen v obchodech s potravinami ročně v oběhu zhruba 430 milionů plastikových sáčků a tašek. To odpovídá zhruba 5000 až 7000 tun umělohmotného odpadu ročně, který by po zákazu nevznikl. Obzvlášť velké množství odpadu podle ministerstva vzniká z lehkých mikrotenových sáčků používaných při nákupu ovoce a zeleniny.

Kromě plastových sáčků a tašek chce rakouská vláda zakázat také přidávání mikroplastů do kosmetiky a prostředků na úklid.

Organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace avizovaný zákaz dnes přivítala, varovala ale zároveň před tím, aby se sáčky a tašky z umělé hmoty jednoduše nahradily výrobky z papíru či bio-plastu. Skutečným řešením příznivým k životnímu prostředí jsou podle ní jen tašky a pytlíky na více použití.

Témata:  Rakousko plasty ekologie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy