Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Británie z EU by mohl zkomplikovat řadu mezinárodních kulturních akcí

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Praha - Pokud by se obyvatelé ostrovního království rozhodli opustit Evropskou unii, byla by pro české pořadatele mezinárodních kulturních akcí spolupráce s britskými umělci administrativně i finančně složitější.

Britové jsou pro mnoho českých organizátorů kulturních aktivit silnými partnery a takzvaný brexit by řadu projektů zkomplikoval. Většina z jejich pořadatelů, které ČTK oslovila, doufá v setrvání Británie ve svazku evropských států.

"Ve Velké Británii máme partnerské agentury a je také jednou z našich důležitých zájezdových destinací. Po brexitu by spolupráce určitě pokračovala, ale byla by administrativně i finančně náročnější. Ve všech ohledech by pro Českou filharmonii bylo lepší, aby Velká Británie zůstala součástí EU," sdělil ČTK ředitel České filharmonie David Mareček.

Britové budou o případném odchodu z EU rozhodovat 23. června. Už před měsícem asi pět desítek českých osobností převážně z kultury, vědy a diplomacie vyzvalo v otevřeném dopise Brity k setrvání v EU.

Témata:  Velká Británie kultura Brexit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy