Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezvízová dohoda s Tureckem nemůže být uzavřena. Jaké budou další kroky?

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Vídeň/Lucemburk – Dohoda, která by umožnila Turkům bezvízový vstup do Evropské unie jako součást širší dohody o omezování migrační krize, nemůže být uzavřena v termínu 1. července. V pátek to podle agentury AFP oznámilo Rakousko.

„Nemyslím si, že je to 1. července proveditelné," uvedl rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka, když přijel na setkání se svými protějšky z EU do Lucemburska.

„Opravdu potřebujeme najít právně bezchybné řešení. Pokud to neuděláme, nemůžete Rakousko souhlasit," řekl podle agentury AFP Sobotka, jehož země loni přijala rekordní počet uprchlíků, většinou z válkou zničené Sýrie.

Evropská unie se v březnu dohodla, že nabídne Turecku bezvízový vstup do 1. července. Kromě toho nabídla i zvýšenou pomoc a zrychlení přístupových rozhovorů, Ankara měla na oplátku zmírnit příliv migrantů procházejících do Řecka.

Ankara však už minulý měsíc varovala, že celou dohodu může zrušit, pokud by dohoda o vízech přijata nebyla. Evropská komise stanovila řadu podmínek, včetně změn tureckých protiteroristických zákonů tak, aby splňovaly požadavky EU ohledně lidských práv.

Nizozemský ministr vnitra Klass Dijkhoff mimo tuto debatu dodal, že EU úzce spolupracuje s Tureckem v otázce víz, prý to ale „není proces vyjednávání". „Pokud Turecko chce uvolnění vízového režimu, ví, jaké požadavky by mělo splnit," řekl Dijkhoff, jehož země v současné době předsedá EU.

„Máme tu stanovené datum a tím je 1. červenec. V případě, že podmínky splní, pak můžeme jít dál. Pokud tomu tak nebude, pak musíme vědět, kdy jsou schopni kritéria splnit," dodal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že by s vízovou dohodou mohl počkat až do října, zároveň ale varoval EU, aby se nepokoušela tlačit Ankaru příliš daleko. Trvá třeba na tom, že turecké protiteroristické zákony jsou oprávněné.

Témata:  Rakousko Turecko EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy