Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Norsku protestovalo 400 lidí proti sociální službě Barnevernet

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Foto: Facebook

Oslo - V centru Osla se dnes konala demonstrace, jejímž cílem bylo vyzvat norskou vládu, aby přehodnotila odebírání dětí sociální službou Barnevernet.

Průvod asi 400 demonstrantů zamířil v půl dvanácté k budově norského parlamentu. ČTK to řekl český europoslanec Tomáš Zdechovský, který vystoupil se svým projevem v závěru protestu. Europoslanec se angažuje i v případu Evy Michalákové, které byly rovněž v Norsku odebrány děti. Na konci května soud v Norsku řešil její odvolání proti zbavení rodičovských práv. Na rozsudek, který bude zaslán písemně, nyní Češka stále čeká.

"Už od rána se lidé scházeli před norským parlamentem, kde pokládali růže. Celá demonstrace trvala asi čtyři hodiny, vystoupilo na ní na 30 řečníků a na jejím konci se vypustilo 600 až 700 balónků. Každý z nich symbolizoval odebrané či navrácené dítě," řekl Zdechovský.

Na demonstraci podle českého europoslance dorazili rodiče či příbuzní odebraných dětí, ale i další lidé. Rovněž se na ni přišlo podívat i několik norských politiků. "Za poslední čtyři měsíce se v Norsku začalo konečně pořádně diskutovat o případech odebraných dětí," uvedl.

Témata:  Barnevernet Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Norsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy