Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik uprchlíků je ve světě? OSN odhalila šílené číslo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Základní údaje o problematice migrace ve světě v posledních letech (státy OSN by měly 10.- 11. prosince rozhodnout na schůzce v marockém městě Marrákeši o přijetí globálního paktu o migraci):

Migrace:

- Podle OSN je ve světě 257,7 milionu migrantů, což představuje 3,4 procenta světové populace. Oproti roku 2000 jde o nárůst o 49 procent. Téměř 50 procent tvoří ženy, 14 procent osoby mladší 20 let, zbytek jsou muži. Průměrný věk migrantů je 39 let.

- V současné době poskytuje útočiště pro 60 procent migrantů z celého světa pouhých deset zemí. Nejvíce migrantů se nachází na území USA (49,8 milionu), Saúdské Arábie (12,2 milionu), Německu (rovněž 12,2 milionu), Ruska (11,7 milionu) a Británie (8,8 milionu). Následují Spojené arabské emiráty (8,3 milionu), Francie a Kanada (7,9 milionu), Austrálie (400.000) a Španělsko (5,9 milionu).

- Ze světadílů se ale nejvíce migrantů nachází v Asii (80 milionů), poté v Evropě (78 milionů) a na třetím místě je Severní Amerika (58 milionů).

- Nejvíce migrantů pochází z asijských zemí (106 milionů) a z evropských zemí (61 milionů, z nich se 41 milionů usadilo v jiných evropských zemích). Následuje oblast Latinské Ameriky a Karibiku (36 milionů). Z jednotlivých zemích jsou na prvních pěti místech Indie (16,6 milionu), Mexiko (13 milionů), Rusko (10,6 milionu), Čína (deset milionů) a Bangladéš (7,5 milionu).

Uprchlíci:

- Kvůli válečným konfliktům, násilí a pronásledování bylo podle zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v loňském roce na útěku asi 68,5 milionu lidí. což je téměř o tři miliony více než v roce 2016.

- Ze svých domovů i vlasti muselo odejít 25,4 milionu lidí, což je téměř o tři miliony více než v roce 2016 a kolem deseti procent všech migrantů. Více než pětina uprchlíků jsou Palestinci a ostatní jsou především z pěti zemí: ze Sýrie, Afghánistánu, Jižního Súdánu, Barmy a Somálska.

- Asi 40 milionů lidí opustilo své domovy, ale zůstali ve své zemi. Těchto "domácích běženců" má nejvíce Sýrie, za ní pak je Kolumbie, Kongo a Afghánistán.

- O 300.000, na 3,1 milionu lidí, stoupl počet těch, kteří na konci loňského roku čekali na udělení statusu uprchlíka.

- Z pohledu absolutních čísel nejvíc uprchlíků přijalo Turecko, na jehož území je 3,5 milionu běženců, hlavně Syřanů. Z pohledu poměru k domácí populaci je uprchlíky ale nejvíce zatížen Libanon. Následuje Uganda a Pákistán (v každé z těchto zemí je 1,4 milionu běženců). Z pohledu poměru k domácí populaci je uprchlíky ale nejvíce zatížen Libanon (celkem asi 980.000 běženců).

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.