reklama

Salvini reagoval na kontroverzní zprávu italského deníku Avvenire. Podle ní soudci ve Francii a Británii blokují repatriaci migrantů do Itálie kvůli nelidskému zacházení. To ale podle italského politika není pravda.

Salvini pro veřejnoprávní televizní stanici RAI uvedl, že na italském azylovém systému není nic „nelidského". Tvrdil, že migranti obdrží „35 eur za den, jídlo, ubytování, cigarety, mobilní telefon a pobyt v Itálii po dobu 18 měsíců, aniž by museli hnout prstem“.

Server Info Migrant, který je spolufinancován Evropskou unií a který spolupracuje s velkými evropskými médii jako je italská tisková agentura ANSA, německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle nebo francouzským FMM, však poukazuje, že tak to opravdu není. „Žadatelé o azyl nedostávají 35 eur (asi 900 korun) za den nebo mobilní telefon zdarma,“ píše server.

Žadatelé o azyl v Itálii mají podle serveru právo na denní hotovostní příspěvek ve výši přibližně 2,50 eura (65 korun). Odkazuje se přitom na zprávu Účetního dvora z roku 2018 o veřejných výdajích na migranty. Kromě této hotovosti obdrží migranti také základní oblečení, léky a telefonní kartu.

„Určitě jim nedávají mobilní telefony zdarma," řekla Daniela Di Capua, manažerka sítě přijímajících center pro žadatele o azyl a uprchlíky SPRAR pro německou zpravodajskou agenturu DPA.

Dodala, že žadatelé o azyl „nejsou jeskynní lidé“ a často mají vlastní mobilní telefony. A pokud ne, je to většinou ta první věc, kterou si kupují. A to z prostého důvodu - potřebují zůstat v kontaktu s lidmi u nich doma, vysvětluje.

Vyhláška Salvini

Pod Salvinim se obecná nálada vůči migrantům, uprchlíkům a žadatelům o azyl v Itálii výrazně změnila. Italské azylové zákony prošly zásadními změnami, které by podle Salviniho kritiků mohly vést k tomu, že tisíce migrantů se v budoucnu nedočkají žádné státní pomoci.

Minulý měsíc komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatović kritizovala nový dekret italské vlády o bezpečnosti a migraci, který představil ministr vnitra. Italské zpravodajské agentuře ANSA řekla, že dekret vyvolal „řadu obav týkajících se lidských práv migrantů a žadatelů o azyl".

„Je to krok zpět, pokud jde o přístup k ochraně osob, které by mohly čelit, nebo již čelily, vážným hrozbám," uvedla Mijatovic.