Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce migrantů v Bosně potřebují pomoc, Červený kříž na ně vyhlásil sbirku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tisíce migrantů na bosensko-chorvatské hranici podle dnešního prohlášení Mezinárodního výboru Červeného kříže zoufale potřebují humanitární pomoc. Organizace vyhlásila sbírku, aby byla schopna migranty dostatečně vybavit na příchod mrazů, které v dané oblasti dosahují až minus 15 stupňů Celsia.

Od počátku letošního bylo v Bosně a Hercegovině registrováno více než 23.000 migrantů. Podle agentury DPA významná část pochází z Pákistánu, ale i Íránu, Sýrie a Afghánistánu. Asi 5300 osob v zemi podle údajů Červeného kříže zůstává, z valné většiny právě na hranici s Chorvatskem. Tam jsou kvůli uzavřeným přechodům prakticky uvězněni a žijí ve stanech, opuštěných stavbách a provizorních přístřešcích.

Místní pobočka Červeného kříže poskytuje denně potravinovou i materiální pomoc třem tisícům z nich. Vyhlášená sbírka si klade za cíl získat 3,3 milionu švýcarských franků (76 milionů korun), což organizaci umožní pokrýt náklady na nejnutnější pomoc během následujících měsíců.

"Obáváme se, že bez koordinované aktivity hrozí migrantům humanitární katastrofa, která není nevyhnutelná," řekl Simon Missiri, regionální ředitel Červeného kříže pro Evropu. "Ale čas se krátí," upozornil.

Témata:  Červený kříž Bosna a Hercegovina uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy