Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Berlíně mohl být krvavější? Terorista Amri měl v záloze ještě další plán

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Tunisan Anis Amri, který před dvěma lety najel nákladním autem do lidí na vánočním trhu v Berlíně a 12 jich zabil, se rovněž podílel na plánování bombového útoku, který ale naštěstí nebyl realizován. Napsal to dnes deník Tagesspiegel s odvoláním na dopis zaslaný spolkovým státním zastupitelstvím ministerstvu spravedlnosti.

Podle informací agentury DPA z tohoto dokumentu vyplývá, že Amri byl kvůli možnému atentátu spáchanému pomocí výbušniny v kontaktu s Francouzem Clémentem B. Oba se pravidelně stýkali v berlínské mešitě Fussilet, známé jako centrum radikálních islamistů. Do plánování bombového útoku byl zřejmě zapojený i letos zadržený Čečenec.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti existenci dopisu od státního zastupitelství potvrdil. K jeho obsahu se ale nechtěl vyjádřit s tím, že informace může poskytnout pouze prokuratura. Ani ta však podle DPA nechtěla nic bližšího sdělit.

Německá policie v létě zadržela jedenatřicetiletého Čečence Magomeda-Aliho C., který má ruské občanství. Ten podle vyšetřovatelů v roce 2016 ve svém bytě uskladnil velké množství výbušného peroxidu acetonu (TATP) a spolu s Clémentem B, zadrženým loni ve Francii, připravoval ničivý útok v Německu, který měl způsobit co největší škody.

Podle dřívějších informací vyšetřovatelé potvrdili spojení mezi Clémentem B. a Amrim. Doposud ale nebylo jasné, zda byl Amri do plánování útoku pomocí výbušniny zapojený a zda Clément měl něco společného s Amriho útokem v Berlíně. Amriho několik dnů po berlínském atentátu zastřelila policie na severu Itálie.

Témata:  Německo EuroZprávy.cz Anis Amri

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 15:01

Izrael předložil Hamásu "mimořádně velkorysou" nabídku dohody o příměří

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes při návštěvě v Rijádu sdělil, že Palestinské hnutí Hamás dostalo nabídku dohody o příměří v Pásmu Gazy výměnou za propuštění izraelských rukojmích, která je z Izraelské strany mimořádně velkorysá. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy