reklama

"Vzhledem k nulovému pokroku ohledně dohody z Minsku EU jednomyslně prodlužuje hospodářské sankce proti Rusku," napsal Tusk.

Unie konec svých sankcí už v počátku svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Ty byly podepsány v roce 2015, jejich cílem je zastavit ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny, přičemž po obou stranách vyžadují klid zbraní a politické řešení krize.

EU nyní opatření prodloužila již po osmé. O sankcích se začalo znovu intenzivně hovořit poté, co Rusko v listopadu zadrželo v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem ukrajinská plavidla i námořníky. Tusk dnes doplnil, že summit též Rusko vyzval k jejich okamžitému propuštění a k tomu, aby v Kerčské úžině opět umožnilo svobodnou plavbu pro všechny lodě.

Sankce, kterých se prodloužení týká, jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Znamená to, že některé ruské firmy budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím nebo nebude možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

V později publikovaném textu závěrů summitu lídři uvedli, že jsou připraveni k další podpoře Ukrajiny, včetně oblastí nejvíce zasažených konfliktem na východě země a v Azovském moři. O takovou hospodářskou podporu žádal už v pondělí své evropské kolegy v Bruselu ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Ruské omezení provozu klíčové v Kerčské úžině totiž prakticky od dopravních cest odřízlo ukrajinské přístavy v Azovském moři, včetně Mariupolu a tíživě tak ovlivnilo tamní ekonomiku.

Celkově Klimkin v pondělí hospodářské ztráty Ukrajiny za čtyři roky vleklého a stále nevyřešeného konfliktu odhadl podle diplomatů na 210 milionů eur.