Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec brček i tyčinek do učí. EU definitivně rozhodla o zákazu plastových výrobků

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu se v noci na dnešek dohodli na finální podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Informovala o tom agentura DPA. Cílem je omezit objem plastového odpadu.

S návrhem zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise.

Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny a nyní ještě musejí oficiálně schválit jeho konečnou podobu dohodnutou vyjednávači.

Let's put an end to single-use plastic! Tip: use reusable cups ☕! Last 3 days to join our Raise your Cup for Climate contest!1️⃣Take a selfie with your reusable cup2️⃣Upload it on social media with #EUandME & #COP243️⃣Tag @EU_CommissionRules: https://t.co/4nyO19Cfjs pic.twitter.com/O05uqVAg6J

— European Commission ?? (@EU_Commission) 18. prosince 2018

Opatření proti plastovému odpadu by mohla znamenat citelné změny v běžném životě téměř všech obyvatel EU. Nejvíce se však budou týkat umělohmotného průmyslu, který v roce 2015 dosáhl tržeb 340 miliard eur (8,75 bilionu Kč) a zaměstnával 1,5 milionu lidí, napsala agentura DPA.

Evropská komise předpokládá, že zákaz bude mít velký přínos pro životní prostředí. Do roku 2030 zákaz podle komise odvrátí ekologické škody v hodnotě 22 miliard eur (566 miliard Kč) a ušetří spotřebitelům až 6,5 miliardy eur (167 miliard Kč).

Témata:  plasty EU ekologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy