Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát útočí proti Kurdům. Situaci komplikují USA a Turecko

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS) zaútočili na pozice arabsko-kurdské koalice (SDF) v jihovýchodní Sýrii. Oznámil to dnes šéf mediálního oddělení SDF Mustafá Balí. Koalice dnes upozornila, že v důsledku ohlášeného stažení amerických sil, které byly dosud spojenci SDF, nebude toto uskupení schopné dále úspěšně bojovat proti IS.

SDF, v níž mají převahu Kurdové, se zasadila za porážku IS v Sýrii. Zbytky teroristů zůstávají ale stále na východě země. Americký prezident Donald Trump dospěl k závěru, že je IS poražen, a ve středu ohlásil, že ze Sýrie americké vojáky stáhne.

Kurdové tvrdí, že bude následovat protikurdská turecká ofenzíva, která odčerpá jejich síly z boje proti IS. Pohrozili také, že nebudou schopni dále střežit stovky zadržených bojovníků IS a jejich rodin.

Balí řekl, že boje v Hadžínu, který leží ve východní provincii Dajr az-Zaur, jsou velmi tvrdé. "IS zahájil velký útok, odehrávají se těžké boje. Naše jednotky zatím osvobodily jenom 35 procent Hadžínu," sdělil.

#ISIS terrorists has been attacking since the early morning hours #SDF points in Deir al-Zour. The clashes continue to the moment.

— Hoşeng Hesen (@HosengHesen) 21. prosince 2018

Ilhám Ahmadová z politického oddělení SDF dnes řekla, že koalice nebude schopná udržet frontové linie s IS v provincii Dajr az-Zaur, protože bude nucená se přesunout k turecké hranici v očekávání tureckého útoku.

Turecko řadí milice syrských Kurdů stejně jako tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK) k teroristickým organizacím. Nechce, aby Kurdové působili v blízkosti jeho hranice.

Témata:  Islámský stát Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy