Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raketové údery proti Sýrii? Nejnovější incident vyvolal vážný spor mezi Ruskem a Izraelem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Rusko dnes v reakci na údajné izraelské úterní nálety v Sýrii obvinilo Izrael z vážného narušení syrské suverenity a ohrožení dvou civilních letadel. S odvoláním na sdělení ruského ministerstva zahraničí a obrany o tom napsala agentura AFP. Krátce nato izraelský premiér Benjamin Netanjahu izraelskou armádu pochválil a poznamenal, že nedopustí, aby Írán měl stálé vojenské zastoupení v Sýrii. Syrská státní média v úterý informovala, že aktivovala svou protivzdušnou obranu, a později upřesnila, že sestřelila izraelské rakety.

"Je jasné, že jde o závažné narušení syrské suverenity," uvedlo dnes v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého nálety vyvolaly vážné důvody k obavám.

It’s Christmas Day, and #Israel has tonight launched a major missile attack on Damascus, likely flying illegally over #Lebanon to do so. Early reports suggest the strike met with heavy #Syria anti missile fire and was largely unsuccessful (see thread here)https://t.co/JZGYXbBkdY

— Charles Shoebridge (@ShoebridgeC) 25. prosince 2018

Dříve dnes ruské ministerstvo obrany oznámilo, že úterní izraelské nálety v Sýrii přímo ohrozily dvě civilní letadla, z nichž jedno mělo přistát v Damašku a druhé v Bejrútu. Syrská armáda plně neaktivovala svou protivzdušnou obranu, aby civilní letouny neohrozila, oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Doplnil, že syrští letoví dispečeři následně přesměrovali letadlo mířící do Damašku na ruskou leteckou základnu Hmímím. Civilní letouny podle Moskvy nebyly ruské.

Syrská protivzdušná obrana podle Ruska 14 z 16 izraelských raket odpálených na cíle u Damašku zneškodnila, dvě zasáhly vojenské sklady. Bombardování podle syrských státních médií zranilo tři syrské vojáky.

Izrael v předchozích letech provedl stovky leteckých útoků na syrské území, kde míří na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rozmáhání íránského vlivu v blízkosti svého území.

Netanjahu se dnes k údajnému izraelskému náletu před novými vojenskými piloty nevyjádřil, poznamenal však, že Izrael nadále podniká kroky proti Íránu, a to "i v uplynulých dnech". Izraelský premiér zároveň zdůraznil, že izraelské letectvo má velké schopnosti a dokáže operovat blízko i hodně daleko.

Témata:  Rusko Izraelská armáda Izrael

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.