Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další tsunami bude katastrofální? Mohla by definitivně vyhladit nosorožce javské

Nosorožec jávský
Nosorožec jávský
Foto: WikiLeaks

Další ničívá vlna cunami, která by případně zasáhla indonéský ostrov Jáva, by mohla vyhladit kriticky ohrožený druh nosorožce jávského. Podle zpravodajského serveru BBC na to upozornili ochránci přírody. Ničivá vlna zasáhla indonéské pobřeží Sundského průlivu v sobotu a vyžádala si na 420 mrtvých.

Nosorožec jávský v minulosti obýval džungle jihovýchodní Asie a Indie. V současné době však žije na světě pouze 67 kusů tohoto vzácného živočicha. Vyskytuje se v národním parku Ujung Kulon, který leží v nejzápadnějším cípu ostrova Jáva a který v sobotu zaplavila přívalová vlna.

Mezi oběťmi přírodní katastrofy jsou i dva ošetřovatelé z národního parku a vlna zničila i několik budov rezervace. Nosorožci však zůstali bez újmy.

Indonésie ve čtvrtek zvýšila stupeň varování před aktivitou sopky Anak Krakatoa na druhý nejvyšší v obavách z možného opakování vlny cunami. Vyhodnotit, zda by region mohla další vlna skutečně postihnout, však úřadům nyní brání špatné počasí a neustálé erupce vulkánu.

"Vzhledem k tomu, že nikde na světě nežije nosorožec jávský v zajetí, pokud ztratíme tuto populaci, ztratíme celý druh," uvedla Nicola Lovethová ze Světového fondu pro ochranu přírody (WWF).

Jávský nosorožec je dnes považován za jednoho z nejvzácnějších savců na světě. Svého času byl nejpočetnějším druhem mezi asijskými nosorožci. V roce 1883 téměř vyhynul v důsledku erupce sopky Krakatoa, z níž se před 90 lety začal formovat stávající vulkán Anak Krakatoa. Erupce tehdy vyvolala vlnu cunami, jež také zaplavila území národního parku. Dnes jejich populaci ohrožuje především lidská činnost - pytláctví a likvidace jejich přirozeného prostředí.

Témata:  tsunami nosorožci Indonésie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.