Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Nizozemsku zadrželi muže kvůli podezření z terorismu

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Nizozemská policie v Rotterdamu zadržela 24letého muže, kterého podezřívá z terorismu. Informoval o tom dnes server veřejnoprávní stanice NOS. Již v sobotu policisté zadrželi kvůli podezření z plánování teroristické útoku v nizozemském přístavním městě čtyři muže, pátého na jejich žádost zatkla policie v západoněmecké Mohuči. Podle policie ale dnešní případ s tím sobotním nesouvisí.

Zadržený 24letý muž se narodil v Nizozemsku, kořeny má ale v zahraničí. Policie uvedla, že má "nezápadní" původ. Podezřelý je z "podílu na teroristickém zločinu". Podrobnosti policisté nesdělili. V domě zadrženého v Rotterdamu se nenašly žádné zbraně ani výbušniny.

Nizozemský soud mezitím dnes prodloužil vazbu uvalenou na čtyři muže, které policie zadržela v Rotterdamu pro podezření z plánování teroristického útoku v sobotu nad ránem. "Vyšetřování bude v následujících dnech pokračovat s důrazem na odkrytí povahy a míry teroristické hrozby," uvedla dnes policie. Už v sobotu informovala, že se vůči mužům ve věku od 20 do 30 let rozhodla zakročit vzhledem k nadcházejícím oslavám příchodu nového roku, které jsou s ohledem na zvýšenou koncentraci lidí v ulicích považovány za rizikové.

V souvislosti se zadržením čtveřice mužů v Rotterdamu v sobotu německá policie zatkla v porýnské Mohuči 26letého Syřana, který rovněž žije v Rotterdamu a o víkendu byl na návštěvě u svého bratrance. Nizozemsko už požádalo o Syřanovo vydání.

Nizozemsko bylo zatím ušetřeno velkého teroristického útoku, jaké postihly Francii, Belgii, Británii či Německo. Místní úřady ale hrozbu spáchání atentátu nepodceňují. Varováním, že je země v hledáčku teroristů, byl srpnový útok tehdy 19letého Afghánce na nádraží v Amsterodamu, při kterém byli pobodáni dva Američané.

V červnu nizozemští policisté zadrželi dvě osoby podezřelé z plánování útoků. Jedním z jejich cílů měl být i známý Erasmův most v Rotterdamu. Sedm mužů, kteří údajně plánovali atentáty, zadržela policie také v září ve městech Arnhem a Weert. Při domovních prohlídkách tehdy našla sto kilogramů hnojiva, které je možné použít při přípravě výbušniny.

Témata:  Nizozemí policie Nizozemí terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy