reklama

Informovala o tom dnes agentura Reuters. Kim blíže neurčil, o jakou cestu se jedná.

Severokorejský vůdce dále řekl, že denuklearizace Korejského poloostrova by probíhala rychleji, pokud by Spojené státy upustily od sankcí uvalených na Severní Koreu. Dodal, že je připraven kdykoliv se s americkým prezidentem Donaldem Trumpem setkat.

Severní Korea nebude mít nicméně "jinou možnost, než hledat novou cestu, aby ochránila svou suverenitu", pokud Spojené státy "špatně odhadnou trpělivost našeho lidu, budou nám něco vnucovat, budou pokračovat v sankcích a vyvíjet tlak, aniž by splnili slib, který dali před světem", varoval Kim.

Trump a Kim se sešli poprvé na historické schůzce v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci a mír na Korejském poloostrově a k vybudování nových vztahů mezi USA a KLDR. Ujednání ale neobsahovalo příliš konkrétní závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily. Seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává, KLDR zatím svým partnerům rovněž nedodala.

"Nyní, když se Severní a Jižní Korea rozhodly vydat se cestou míru a prosperity, trváme na tom, že společná vojenská cvičení s cizími silami by neměla být dále povolena," vyzval dále Kim k ukončení společných vojenských cvičení Jižní Koreje a Spojených států.