Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Izrael k dnešnímu dni odešly z UNESCO

New York
New York
Foto: Pixabay

Spojené státy a Izrael oficiálně vystoupily z Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). USA patřily k dvaceti zemím, které UNESCO po druhé světové válce založily. Důvodem vystoupení je údajné protiizraelské zaměření organizace.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila úmysl vystoupit v říjnu 2017 a Izrael učinil totéž později.

Podle Izraele a jeho spojence USA v mnoha případech UNESCO vystupuje kriticky vůči židovskému státu. Poukazuje na jeho okupaci východního Jeruzaléma, zařadilo místa spojená s judaismem k palestinskému dědictví a v roce 2011 organizace přijala Palestinu jako plnohodnotného člena. Podle USA se musí UNESCO od základu zreformovat.

Jak uvedla agentura AP, z finančního hlediska nebude mít izraelský a americký krok na UNESCO velký dopad, protože obě země zastavily vyplácení svých příspěvků již po přijetí Palestiny. USA do té doby hradily 22 procent rozpočtu organizace.

Jejich dluh nyní dosáhl 600 milionů dolarů (13 miliard Kč), což byl podle kritiků jeden z důvodů Trumpova rozhodnutí z organizace vystoupit. Izrael dluží UNESCO deset milionů dolarů.

Témata:  USA Izrael UNESCO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy