Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo na pokraji sil: Uprchlíci se hromadně bouří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Do Německa v loňském roce dorazil více než milion migrantů nejen ze zemí Blízkého východu, ale i ze subsaharské Afriky. Kvůli přetížení úřadů jsou žádosti o azyl zpracovávány velmi pomalu, a to se mnohým vůbec nelíbí.

Agentura AFP informuje, že si tisíce migrantů stěžují na práci úřadů, které jsou podle nich velmi pomalé a celý proces žádosti o azyl je tak podle nich až příliš zdlouhavý. Své rozhořčení se rozhodli dát najevo oficiálně.

Spolkový úřad pro migraci do konce března obdržel 3271 stížností. Ty mohou být shledány za oprávněné, pokud orgány selžou a nejsou schopny vydat rozhodnutí o azylu v určité lhůtě.

Celou třetinu těchto stížností podali migranti pobývající ve spolkové zemi Porýní-Vestfálsko.

Šéf migračního úřadu Frank-Jürgen Weise v únoru připustil, že úředníkům leží na stole „masivní počet" nevyřízených žádostí uprchlíků. Připomněl však také, že jich jen za rok 2015 přijelo asi 1,1 milionu a že nápor na úřady je obrovský.

Dodal, že asi 670.000 až 770.000 lidí, kteří přišli do Německa v loňském roce, ještě neobdrželi konečné rozhodnutí. Ministerstvo vnitra na konci dubna informovalo, že proces žádosti o azyl trvá v průměru 5,8 měsíce, loni v srpnu to bylo průměrně 4,9 měsíce.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy