Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Holandsko, Nizozemí nebo Nizozemsko? Správný název je jen jeden

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Nestává se často, aby jedna země nesla hned několik pojmenování Pro mnoho Čechů je ale Nizozemí Holandskem, Holandsko Nizozemím, Nizozemsko nepoužívají a o Vlámsku ani netuší. Jaké pojmenování je ale správné.

Pro Nizozemsko, jak zní jeho jediný skutečný název, se používá hned několik označení. Z těch nejčastějších je to Holandsko, Nizozemí, Vlámsko nebo Flandry.

Původní název země používaný v minulosti bylo Nizozemí. Jeho vznik sahá až do 14. století, kdy roku 1384 zdědil burgunský vévoda Filip II. Smělý dnešní Flandry. Tato oblast se rozkládala na území dnešního Beneluxu a části severní Francie.

Aby to nebylo tak jednoduché, v minulosti na jeho území existovaly státy Burgundské Nizozemí, Španělské Nizozemí, Habsburské Nizozemí, Jižní Nizozemí, Spojené provincie nizozemské, Rakouské Nizozemí, Spojené nizozemské státy a Spojené království nizozemské.

Z tolika Nizozemí najednou se dnes už nepoužívá žádné. Nizozemsko, jak zní správný současný název evropské země o rozloze 41 526 km², bylo vyhlášeno na Vídeňském kongresu roku 1815. Chceme-li být ještě přesnější, pak musíme zmínit i Nizozemské království.

To totiž od roku 1830, kdy došlo k od osamostatnění Belgie, resp. od roku 1890, kdy zpřetrhalo vazby s Lucemburskem, kromě Nizozemska zahrnuje také tří malé ostrovní země, které mají vlastní vládu, premiéra, ale společnou hlavu státu, krále Viléma-Alexandra.

Oproti tomu Holandsko je označení historického území. Dnes se používá jako shrnující název pro dvě nizozemské provincie, Severní a Jižní Holandsko. Roku 1581 se staré Holandské hrabství stalo součástí Spojených provincií nizozemských a poté i celého Nizozemska.

Označení Flandry či Vlámsko, které lze v souvislosti s touto zemí občas zaslechnout, je špatné zcela. Flandry jsou ve skutečnosti dvě provincie, od nichž se odvozuje název pro celou nizozemsky mluvící oblast v Belgii. Jsou součástí Vlámska, což je jeden ze tří regionů, které tvoří Belgické království. S Nizozemskem kromě jazyku ale nemají nic společného.

Témata:  Nizozemí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy